Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mol : 'Knal dit jaar weer zonder vuurwerk en vermijd een GAS-boete'

Het gemeentebestuur Mol roept ook deze eindejaarsperiode op om geen vuurwerk af te steken, maar te ‘knallen zonder vuurwerk’. Sinds vorig jaar is het afsteken van vuurwerk expliciet verboden in het GAS-reglement.

'Als gemeentebestuur geven we dan ook geen toestemming voor het afsteken van vuurwerk, zowel privé als publiek. Het is levensgevaarlijk, ongezond, duur en belastend voor dieren en hulpdiensten. Hou het dus gezellig voor iedereen en ‘knal zonder vuurwerk’.

Hieronder vind je alle redenen waarom je in Mol geen vuurwerk mag afsteken:

1. Levensgevaarlijk

De meeste slachtoffers van vuurwerk zijn toeschouwers, maar ook bij het aansteken kan je zware verwondingen oplopen (bron: Stichting Brandwonden). Door geen vuurwerk af te steken, houden we het voor iedereen veilig.

2. Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan bijvoorbeeld op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terechtkomen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

3. Het zorgt voor dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Elk jaar opnieuw zijn er verhalen van honden die weglopen of paarden die uitbreken en op de openbare weg terechtkomen. Dat is niet alleen heel erg voor de dieren, maar ook gevaarlijk voor onze inwoners.

4. Hulpdiensten extra onder druk en onbeschikbaar voor andere noodgevallen

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

5. Superongezond

De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn (bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90 procent van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.

6. Het is verboden.

Sinds vorig jaar is het afsteken van vuurwerk of oplaten van wensballonnen expliciet verboden in het GAS-reglement. Je riskeert een boete bij vaststelling door de politie.'

Deel dit artikel